Fysioterapi

Jahapp, så var domen ställd. Avlivning på torsdag... NÄÄÄÄÄÄÄÄ! Heheheh....sorry, kunde inte låta bli...
Igår var jag & Moss iväg till Bergshamra, till Therese Asplund på Små & Stora Tassar. Jag har ju tyckt att han är så jädra stel i bakkärran och svajar med hela gumpen när han går och sprätter med höger bak när han springer...eller är det bara "valpstile"? Jaja, bäst att kolla upp som Sophie sa. Vi började med att gå ut så hon fick studera gångarterna framifrån och från sidan, skritt och trav. Hon skrev flitigt i sin journal och så gick vi in i behandlingsrummet. Genomgången av hans lilla kropp tog 2 1/2 timme och han var helt slut efter allt klämmande på triggerpunkter och och checkande av muskellängder, dra och slit, pust och stön. Han skrek till många gånger av smärta och mina händer var illröda av hans borrande tänder, min älskade lilla älskling.

Summa Kardemumma:
Sned bäcken led 1 cm åt vänster. Troligtvis av en skada, vurpa, påspringning eller nåt.
Följd: en hälta på höger bakbenoch inåtrotation vid gång.
Följd: en vänstersida som tar all belastning och blir överansträngd plus att hela höger sida blir undermusklad.
En hund ska ha 80% av motorn i bakdelen. Moss har 40%, vilket betyder att istället för 20% belastning på framdelen så har han 60%...inte bra, det fattar ju vem som helst.
Följd: Överansträngda och rejält ömmande biceps, speciellt höger fram som kompenserar vänster bakbens överansträngning. Följd: inåtroterade framben. (Ser man ofta på tunga raser...)
Så, bakkärran med alla dess utårrotatorer mm är dåligt musklade och blir stela och fulla med slagg.
Test av Hamstrings rörlighet (baksida bakben) 20% rörlighet på höger. (!!!) och 40% på vänster...puh...inte konstigt att han går som att han ska föda en 3 kilos bajskorv när som helst!
Mysterium: Eftersom skelett behöver belastning för att växa på sig så borde vänster bakben vara lite längre....men no, tvärtom, HÖGER var 1 cm längre! Jääääävligt konstigt. Både jag och Therese satt som frågeteckan och bara glodde på varann...hur är detta möjligt??? Heeeeelt ologiskt. Vi får helt enkelt se vad som hänt när vi kommer på återbesök om två månader.

Åtgärd: Ut och gå minst 45 min tuffa skogspromenader varje dag och låta honom jobba ordentligt med röven följt av ett töjprogram av Hamstrings, ljumskar, biceps och sätesmuskler och även massera framsida lår för att få bort slagget. Då kommer han få full rörlighet igen och börja använda baken som han ska, musklerna bygger på sig och en avlastning av framdelen blir följden. Tjihoooo!

Allt detta är en typisk valpskada och har prognos att bli helt bra med rätt hjälp, som vi nu fått.
Det känns jäkligt skönt att ha träffat en av Sveriges bästa Fysioterapeuter som var såååå otroligt noggrann och säker. Det var skitkul att sitta och nörda anatomi och jag är mycket bättre insatt i hundens kropp nu och hur allt fungerar. Såååå otroligt likt människan!

Idag ska vi på valpkurs och hela familjen hänger med! Mys mys! Vädret är kanon och vi ska gå igenom hur en utställning går till bla. För det kommer imorgon. Moss första utställning!

En helg i hundens tecken! =)






Kommentarer

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (bara jag som ser)

URL/Har du en blogg?:

Skriv nåt kul!:

Trackback
RSS 2.0