Surdegsbröd av råg!
Rågsur med äpple och valnötter
30 g jäst
6 dl vatten
2.5 msk salt
3 msk honung
3/4 dl surdeg av råg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
4.5-6 dl vetemjöl special
200 g valnötter
2 stora äpplen
1. Smula jästen och lös i ljummet vatten. Tillsätt honung, salt och surdeg.
2. Arbeta in mjölet, lite i taget. Arbeta i maskin i ca 10 min tills det blir elastiskt.
3. Hacka nötterna grovt och dela äpplena i cm stora tärningar.
Arbeta försiktigt in i degen för hand
4. Jäs övertäckt i ca 90 min.
5. Knåda lätt ut till 2 bröd. Låt vila i 10 min.
6. Platta försiktigt ut bröden, vik ihop till 2 limpor och jäs övertäckta i 90 min.
7. Snitta försiktigt ytan med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen ca 35 min i 200 grader. Kasta in 1dl vatten i botten på ugnen för att få en schysst skorpa på bröden!